Jagtridning for nybegyndere.
Har du lyst til at prøve at ride jagt, og er du i tvivl om noget, kan du altid kontakt en af jagtledelsens medlemmer.
Du er også meget velkommen til at skrive til Mette Kaufmann (mette@kaufmann.dk ), som kan henvise dig til en erfaren jagtrytter , som vil tage dig under sine vinger, være en slags mentor, evt. også uden for jagtdage. Det kunne f.eks. være at mødes, ride ture sammen, evt. nogle af de steder hvor der er faste spring, og i øvrigt være der med gode råd og vejledning.
For at deltage i Sportsrideklubbens jagter skal man være medlem af klubben (tilmelding på www.spr.dk). Man kan dog deltage første gang uden at være medlem.
Til jagter i Jægersborg Dyrehave eller Jægersborg Hegn skal løses skovkort .Ridekort købes hos Naturstyrelsen: Ridekort (naturstyrelsen.dk)
Ridekortet er personligt og skal medbringes på rideturen, evt. som foto på mobiltelefon.”
Folder over Dyrehaven og Jægeresborg Hegn
Man skal også underskrive en erklæring første gang man rider, kan printes her for voksne og her for unge under 18 år.
Jagtridning er en sport/hobby, hvis primære formål er at få en god oplevelse med natur, heste og hinanden. Man skal dog ikke undervurdere sværhedsgraden ved at ride i flok over terrænforhindringer, og det er vigtigt for den gode oplevelse og sikkerheden, både for sig selv og andre, at man er sikker på at have fuld kontrol over sin hest, og at både hest og rytter er i stand til at springe min. 1,10.
Første jagt i sæsonen er begynder/lettere jagt. Derefter stiger sværhedsgraden igennem sæsonen for både hest og rytter. Det anbefales derfor, at nye ryttere eller ryttere på nye heste starter med de første jagter i sæsonen, hvor de mere rutinerede jagtryttere vil have særlig fokus på at hjælpe nye jagtryttere.
Deltagelse i jagtridning i Sportsrideklubbens regi sker på egen risiko og ansvar. Sportsrideklubben, jagtledelsen og jagtlæggere kan ikke drages til ansvar for evt. uheld og hændelser, som måtte pådrage ryttere og heste skader. Alle heste og ryttere skal være dækket af gyldig og dækkende ansvarsforsikring.
Oplysninger om tidspunkt og mødested for jagterne ligger på www.sprjagt.dk og offentliggøres løbende i ”Ridehesten”.
Tilmelding til jagten er ikke nødvendig, man møder blot op, køber en jagtcheck 160 kr. for heste, 110 kr. for ponyer. På forsiden noteres rytterens og hestens navne.
Deltagelse på hingst og kategori 3 ponyer er ikke tilladt. Drægtige hopper må kun deltage i jagter indtil 5 måneder før planlagt foling og igen 4 måneder efter foling.
RYTTEREN
Klubuniformen er rød jakke med sort krave, hvide ridebukser, hvid skjorte/bluse, hvid plastron, hvide handsker, sorte støvler, evt. med krave, samt sort 3 punkts hæftet hjelm. Evt. sikkerhedsvest bæres under jakken. Ponyryttere skal ride med sikkerhedsvest samt sikkerhedshjelm. Ponyryttere må gerne bære vesten uden på jakken. De første par gange, man rider jagt, er det accepteret at ride i en rød vindjakke eller sweater og et par lyse ridebukser. Langt hår bør være samlet og bundet op.
Vi mener, at sikkerhed godt kan gå hånd i hånd med vores klubuniform, som er røde jakker, hvide bukser og sorte støvler.
Mange vælger frivilligt at ride med sikkerhedsvest inden under den røde jakke, hvilket er muligt og også sikkert. Hvis der anvendes en luftbaseret sikkerhedsvest, kræver det naturligvis at ride jakken er stor nok til, at give plads til en udløsning af vesten.
Vi er en klub, som er kendetegnet ved traditioner og ceremonier, og det ønsker vi at holde fast i. Vi stå derfor fast på, at man rider i klubuniform, og at man ikke placerer vest eller andre beklædningsgenstande uden på uniformen. Kun ponyryttere, som modsat hestene har krav om at bære sikkerhedsvest, er undtaget fra denne regel.
Ønsker man ikke at efterleve dette, kan man desværre ikke deltage i Sportsrideklubbens jagter.
Er rytteren ikke fyldt 18 år, kan man ikke deltage i diverse opløb på hest, og er rytteren fyldt 19, er deltagelse i opløb på pony ikke tilladt.
Hesten
Før man starter med at ride jagt, er det vigtigt at vide, hvordan ens hest reagerer i et felt. Det er derfor nødvendigt, at man i sine forberedelser til jagtridning, rider nogle stykker sammen, tager nogle spring i skoven, så man får indtryk af, om man kan holde sin hest og holde afstand. Heste der sparker er uegnede i et felt, og er man i tvivl, skal man binde en rød sløjfe i hestens hale for at advare andre ryttere. Den røde sløjfe fritager ikke rytteren for ansvar i forbindelse med ulykker som følge af hestespark. Det er rytterens pligt at holde god afstand til andre ekvipager.
Uanset rytterens alder skal ponyer rides i ponyfeltet og heste i det store felt.
Ridningen
Mød op i god tid og vær opmærksom på, at der evt. er et stykke at ride fra parkering til mødested.
Køb jagtcheck ved start. Hvis du vil fortsætte med at ride jagter så køb et hæfte med rabat. Vær klar senest et kvarter før start.
Der rides som regel i 2-3 felter for heste og et for ponyer. Ved paraden byder master og jagtlægger velkommen og fortæller om jagten.
Alle deltagere fordeler sig (evt. med hjælp af master for sidste felt) i felterne. Man rider to og to i hvert felt på 20 – 40 ekvipager anført af to ”ræve”, d.v.s. to erfarne ryttere, med en rævehale på skulderen. Disse to ryttere angiver rideretningen og om man kan ride parvis eller i enkeltkolonne. Herefter kommer Master, med høj hat. Master anlægger tempoet og hans/hendes instrukser skal følges. De første gange man rider jagt, bør man finde en erfaren rytter at følges med, så både du og din hest kan lære af din sidemand. Man holder sin plads i feltet, og springer to og to, hvis der er plads, ellers en og en. Undertiden bliver der kommanderet: ”fire og fire” eller ”bred front” hvor hele feltet rider på linje. Rævene angiver retningen, Master angiver tempoet, og må ikke passeres.
Når forhindringerne skal passeres, skal man holde en tilpas afstand, så man kan nå at stoppe sin hest, hvis rytteren foran stopper eller styrter. Man skal ikke holde længere afstand end nødvendigt, så ekvipagen foran forsvinder ud af syne.
Er du i tvivl om at din hest springer, bør du ride bagest i feltet, hvor bagmaster sørger for at feltet hænger sammen.Hvis din hest stopper, så rid hurtigt ud til den side hvor du ikke er til gene. Rid til igen når der er plads. Du kan forsøge 1-2 gange eller til magmaster siger slut.. Når bagmaster kommanderer ”rid videre” skal man uden tøven ride uden om springet og videre. Stopper din hest flere gange ved første forsøg, skal du ride ned bagerest i feltet, så du ikke er til gene.
Kommer du eller din hest til skade vil du blive ledsaget af en anden rytter med mindre du selv kan klare problemet.
Når sæsonen starter forår og efterår, er første jagt en let jagt, 8 – 10 km. med 25 – 30 forhindringer. Der springes kævler og opbyggede forhindringer op til 90 cm. De følgende jagter er længere, 10 – 15 km. med 30-35 forhindringer incl. grøfter. Springenes størrelse er højst 110 cm.
Når der er ponyfelt, har ponymasteren altid godkendt springene, og ponyerne springer ikke de største forhindringer.
Efter jagten
Når sidste forhindring er passeret, venter rytterne på de øvrige felter, hvorefter hornblæserne blæser ”jagt forbi”. Herefter er der navneopråb. De ryttere, der har passeret alle forhindringer råber ”fuldført”, de øvrige råber ”deltaget”. Herefter rider man hjem. Der bliver ført statistik over jagtdeltagelse, som offentliggøres ved årsskiftet.
Hvis du vil fortsætte med at ride jagt, kan du købe 10 jagtchecks med rabat. Sportsrideklubben arrangerer 22 – 24 jagter om året, på Sjælland, Lolland og Falster. Om foråret afholdes en Mini-kampagne, d.v.s. et week-end ophold med en jagt om lørdagen. Om efteråret afholdes en Jagtkampagne, som består af 3 jagter i løbet af en uge, som tilbringes i Danmark eller i et af nabolandene. De seneste år, har der være afholdt en jagtkursus af 3-4 dages varighed i Tyskland, hvor en erfaren jagtrytter underviser erfarne som uerfarne.
En god introduktion til jagtridningen er også ,Niels Goldschmidts: Bog om jagtridning sælges 208 sider for 178 kr. + porto. Henvendelse: niels@goldschmidt.dk
Jagtledelsen
Læs her en artikel om at ride jagt, skrevet af Katja Andersen ses HER